Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Cinkre is szükségünk van
  2024-02-24 21:39:41, szombat
 
  Ahogy öregszünk, úgy cinkre is egyre nagyobb szükségünk van

A kor előrehaladtával az immunrendszer is gyengül, éppen ezért kulcsfontosságú a tápanyagokban, fitokemikáliákban gazdag étrend fenntartása. Az egészséges táplálkozás ugyanis csökkenti a légzőszervi betegségek kialakulásának esélyét, illetve megtámogatja az egészséges immunfunkciókat. Nem mellesleg például a zöldségek és a gyümölcsök fitokemikáliái immunerősítő és antimikrobiális hatásokkal is rendelkeznek.

Amennyiben csökken az immunfunkció, ez megnöveli a tüdőgyulladás és az influenza kialakulásának rizikóját, illetve fokozódnak a rákos megbetegedések és az autoimmun betegségek kockázatai is. Ha azonban növeljük a cinkbevitelt, ezzel megelőzhetjük az immunfunkciók csökkenését. Különösen igaz ez az életkor előrehaladtával.

Sok tanulmány számolt be arról, hogy az idősek mennyire ki vannak téve a cinkhiány kockázatainak, ezt pedig tovább fokozhatja, hogy a kor előrehaladtával a tápanyagok felszívódási képessége is jelentősen csökken. A megfelelő cinkszint fenntartása nemcsak az immunfunkciók erősítése miatt lényeges, hanem a fertőzések, különösen a tüdőgyulladás elkerülése érdekében is. Számos vizsgálat bizonyította be, hogy a cinkszint javítása fokozza az immunrendszer működését és a fertőzésekkel szembeni hatékonyságát is.

A cinkben gazdag táplálékok és a cinkkiegészítők rendszeres fogyasztása csökkenti az oxidatív stressz, a gyulladás és a légúti fertőzések kockázatait. Egy kutatás során egy idősotthon lakóinak biztosítottak cinkkiegészítést, ami nemcsak a cinkszintet növelte meg, hanem a T-sejtek számát is.

Nemcsak az időseknek, hanem azoknak is fontos ennek a tápanyagnak a pótlása, akik növényi étrenden élnek. A magvakban, diófélékben, a hüvelyesekben és a teljes kiőrlésű növényekben egy fitát nevű anyag is megtalálható, amely megakadályozza egyes ásványi anyagok, köztük a cink felszívódását. A vas és a kalcium is megzavarja ennek a tápanyagnak a felszívódását.

Amennyiben immunitási zavar alakul ki egy idősebb személynél, akkor lehet cinkhiányra is gyanakodni. A cinknek szerepe van abban, hogy milyen állapotban vannak az immunsejtek. A cinkhiány károsíthatja az immunsejtek, köztük a T-sejtek növekedését és fejlődését is.

A cink nemcsak az immunrendszert támogatja meg, hanem csökkenti az oxidatív stressz mértékét is, illetve sok kémiai reakcióban is részt vesz. Cinkre van szükség a neurotranszmitterek felszabadulásához és az inzulin szekréciójához is. Amennyiben cinkben és más tápanyagokban gazdag ételeket fogyasztunk, úgy jelentősen lassíthatók az öregedési folyamatok, a tüdőgyulladás és más fertőzések kialakulásának az esélye.

Egyéb tápanyagokra is szüksége van az idősebbeknek, ilyen például a kalcium. A csontritkulás legsúlyosabb szövődményként a csípő, a csukló és a csigolya törését okozza, ami nemcsak halálozást, de funkcionális hanyatlást, magasabb esési kockázatot és krónikus fájdalmat is eredményezhet. Jó kalciumforrások: tej, tejtermékek, tofu, kelkáposzta, spenót.

Az alacsony D-vitamin-szint összefüggésbe hozható az esések, a csontritkulás, a törések, a szív- és érrendszeri betegségek, az anyagcserezavarok, a rákos betegségek és a rosszabb kognitív funkciók kockázataival. D-vitamin-források: tojássárgája, tőkehalmájolaj, zsíros halak, például makréla, lazac, tonhal.

A vas segíti az oxigén szállítását a szövetekbe. A vasraktárak befolyásolják az immunitást, a megismerést és az izomműködést is. Sok vasat tartalmaznak a vörös húsok, a húsfélék, a bab.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Címkék: cinkkiegészítést, előrehaladtával, antimikrobiális, cinkkiegészítők, kalciumforrások, immunfunkciókat, kulcsfontosságú, szövődményként, kialakulásának, megakadályozza, tőkehalmájolaj, szekréciójához, megbetegedések, fitokemikáliái, immunrendszert, eredményezhet, tüdőgyulladás, immunfunkciók, kockázatainak, megelőzhetjük, kockázataival, csontritkulás, összefüggésbe, hatékonyságát, biztosítottak, tápanyagokban, hüvelyesekben, felszívódását, befolyásolják, immunrendszer, fertőzésekkel, megtalálható, tojássárgája, károsíthatja, idősebbeknek, felszívódási, egészséges táplálkozás, légzőszervi betegségek, egészséges immunfunkciókat, gyümölcsök fitokemikáliái, influenza kialakulásának, rákos megbetegedések, autoimmun betegségek, immunfunkciók csökkenését, életkor előrehaladtával, idősek mennyire, cinkhiány kockázatainak, tápanyagok felszívódási, megfelelő cinkszint, immunfunkciók erősítése, tüdőgyulladás elkerülése, cinkszint javítása,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam Krisztina b...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Bella István: Zsoltár  Volt egy...  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Két tekintet van  Gábor Dénes gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztina b...  Két tekintet van  Vannak arcok  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  William Shakespeare idézet  Emberként automatikusan értéke...  Facebookon kaptam  Viharban csak az a fa marad ál...  Facebookon kaptam  Bizonyos kulturális szint nélk...  Gábor Dénes gondolata  Lábad nyomát megőrzi a föld.  Facebookon kaptam  Pillangó  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Miért nem menti meg Jézus...  Jó éjszakát  Búzaszentelés  Mosolyogtál már ma?  A fenyő nem szép fa, (...)  Föld napja április 22  A világnak égető szüksége van ...  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Pillangó  Facebookon kaptam Krisztina b...  Két tekintet van  Beney Zsuzsa  Aki szeret, annak senki sem id...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Önmagaddal nem lehetsz elégede...  Beney Zsuzsa  Facebookon kaptam Gizike bar...  A keserű igazság  Facebookon kaptam  Környezetvédelem  Facebookon kaptam Krisztina b...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szent György napi hiedelmek, s...  Kellemes esti időtöltést  Paul David Tripp Április 23  Viharban csak az a fa marad ál...  Önmagaddal nem lehetsz elégede...  Gondolatok az életről és szere...  Facebookon kaptam Gizike bar...  A boldogság ült a világvégén  Idézetek a barátságról  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Naplemente  Paul David Tripp Április 23  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Beney Zsuzsa  Föld napja április 22  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Messziről jött ember  Facebookon kaptam  Gaál Viktor gondolata  Facebookon kaptam  Alakot vált...  Aki szeret, annak senki sem id...  S a dalok tanulsága  Gaál Viktor gondolata  A föld szépségéért  Föld napja április 22  Paul David Tripp Április 24  Föld napja április 22  Gondolatok az életről és szere...  Maradék idő  Facebookon kaptam  Alakot vált...  Minden gyerek jó.  Az idő elsodorja létezésünk  Jó éjszakát  Ahogy emelkedik a rezgés...  képre írva  A boldogság ült a világvégén  Gaál Viktor gondolata  Szép estét kedves látogatóimna...  Beney Zsuzsa - Sirató 
Bejegyzés Címkék
egészséges táplálkozás, légzőszervi betegségek, egészséges immunfunkciókat, gyümölcsök fitokemikáliái, influenza kialakulásának, rákos megbetegedések, autoimmun betegségek, immunfunkciók csökkenését, életkor előrehaladtával, idősek mennyire, cinkhiány kockázatainak, tápanyagok felszívódási, megfelelő cinkszint, immunfunkciók erősítése, tüdőgyulladás elkerülése, cinkszint javítása, immunrendszer működését, fertőzésekkel szembeni, cinkben gazdag, cinkkiegészítők rendszeres, oxidatív stressz, légúti fertőzések, kutatás során, idősotthon lakóinak, cinkszintet növelte, teljes kiőrlésű, fitát nevű, cink felszívódását, idősebb személynél, cinknek szerepe, cinkhiány károsíthatja, cink nemcsak, immunrendszert támogatja, inzulin szekréciójához, öregedési folyamatok, csontritkulás legsúlyosabb, csigolya törését, alacsony D-vitamin-szint, rákos betegségek, rosszabb kognitív, oxigén szállítását, vasraktárak befolyásolják, vörös húsok, cinkkiegészítést, előrehaladtával, antimikrobiális, cinkkiegészítők, kalciumforrások, immunfunkciókat, kulcsfontosságú, szövődményként, kialakulásának, megakadályozza, tőkehalmájolaj, szekréciójához, megbetegedések, fitokemikáliái, immunrendszert, eredményezhet, tüdőgyulladás, immunfunkciók, kockázatainak, megelőzhetjük, kockázataival, csontritkulás, összefüggésbe, hatékonyságát, biztosítottak, tápanyagokban, hüvelyesekben, felszívódását, befolyásolják, immunrendszer, fertőzésekkel, megtalálható, tojássárgája, károsíthatja, idősebbeknek, felszívódási, funkcionális, immunfunkció, legsúlyosabb, tápanyagokra, cinkbevitelt, bizonyította, immunerősítő, megtámogatja, izomműködést, rendelkeznek, tartalmaznak, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5403
  • e Hét: 30294
  • e Hónap: 61780
  • e Év: 266481
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.